Gratis forsendelse ved køb over 500kr.

Honningbien kan hjælpe de vilde bier

Læs her hvorfor jeg tror honningbien og honning, kan være med til at hjælpe de vilde bier
Honningbi, honning og vilde bier og biodiversitet

Ude af syne, ude af sind

Sat lidt på spidsen kan man sige, at det eneste forhold mange mennesker har til bier og insekter, er det de ser på forruden af deres bil. Men i disse tider, hvor antallet af bier og insekter på forruden bliver mindre og mindre, er der også en risiko for, at de forsvinder fra vores bevidsthed.
Selvfølgelig er der nogle, som nyder synet af vilde bier i haven og som, på baggrund af de seneste års oplysning om vilde bier, er blevet interesserede i at hjælpe dem. Men for mange er insekterne så små og uanseelige, at de ofte ender “ude af syne, ude af sind”.
Dette er ikke nødvendigvis problematisk i sig selv, men det bliver alvorligt, når vi står over for at miste op til halvdelen af vores vilde bier og insekter. Bier og andre bestøver spiller en afgørende rolle for vores økosystem og madproduktion, og deres tilbagegang kan få vidtrækkende konsekvenser.

Vilde bier drukner i nyhedsstrømmen

Netop på baggrund af biernes tilbagegang er der i de seneste kommet mere fokus på vores insekter, og at vi bliver nødt til at handle, hvis vores børn og børnebørn skal have gavn af deres arbejde. Men historierne om biernes tilbagegang forsvinder hurtigt i den konstante strøm af nyheder, der dagligt rammer vores telefoner. Nyheder om krig, hungersnød eller ekstreme vejrforhold fanger mere opmærksomhed, fordi de tydeligt viser forandringer i verden og klimaet. I det daglige bemærker vi dog ikke, hvordan vilde bier lider. Og selv hvis vi mister en art af bier, oplever vi ikke straks konsekvenser som, at æbler forsvinder fra vores hylder. Men biernes rolle i økosystemet er afgørende, og tabet af arter vil få langsigtede konsekvenser, vi endnu ikke helt kan forudse. Derfor skal bierne gøres større – ikke fysisk, men i vores bevidsthed, så vi sikrer, at de ikke bliver glemt i den rivende strøm af nyheder. Kun ved at skabe opmærksomhed og engagement kan vi sikre, at bierne og deres uvurderlige arbejde ikke forsvinder fra vores verden.

Honningbien kan skabe engagement

Netop ordet engagement tror jeg er nøgleordet. Jeg har selv oplevet, at mit engagement er vokset, efter jeg fik honningbierne i haven. Nu har jeg ikke kun snuden nede i bistaderne, men også i græsplænen for at betragte de velkendte bier som humlebier, men også de lidt mere sjældne som rødhalet jordbi. Hver gang jeg ser noget summe i buske og blomster, må jeg hen at hilse på dem. Jeg tror, min stigende interesse for de vilde bier udspringer af en kærlighed til honningbiens fantastiske råvare og fascinationen af den imponerende verden, der åbner sig, når jeg løfter låget på et bistade. Hvad disse små væsner kan præstere i løbet af en sommer, er for mig dybt imponerende. Selv efter flere år med honningbier kan det stadig bringe et smil på læben og en varm glæde i kroppen.
Derfor tror jeg, at honningbier kan være med til at hjælpe de vilde bier. Honningbien kan fungere som en relaterbar indgangsvinkel, der får folk mere begejstrede for vilde bier og insekter. Når du får mulighed for at se, lytte, føle og smage dig ind i honningbiens verden, vil du opdage, hvor fascinerende de er. Jeg tror, at denne fascination øger chancen for, at du helt naturligt får lyst til at passe på dem – og deres vilde, summende venner i naturen. Derfor bruger jeg meget tid på at fortælle om bierne, tage jer med ned i bistadet og dele min begejstring for honningbierne. Samtidig ønsker jeg at skabe produkter, der gør det let og fristende at få honning ind i jeres hverdag – så I dagligt får en lille dosis af honningbiernes magi og bliver mindet om, at deres vilde venner i naturen har brug for jeres hjælp.

Flyt naturen ind i hverdagen.

Når vi bringer honningbiernes gaver ind i vores hverdag, skaber vi ikke bare en stærkere forbindelse til naturen – vi bliver også mere bevidste om, hvordan vi selv kan gøre en forskel. Små handlinger som at plante nektarrige blomster, undgå pesticider eller lade græsset gro kan give de vilde bier og andre bestøver bedre levevilkår.
At forbedre vilkårene for de vilde bier er min drivkraft og hjørnestenen i min virksomhed. Det er mit bidrag til at hjælpe dem, og jeg håber inderligt at inspirere jer til en mere bivenlig hverdag – en hverdag, hvor klistrede forruder på en varm sommerdag igen bliver et tegn på rig biodiversitet, og hvor naturen og vores haver summer af liv.

Læs her om mine 3 bedste bivenlige tiltag på min ejendom