Hvem er Hansborg

Læs her hvem der står bag Hansborg honning biavl
Mathias Bech fortæller om sin Honning

Hvem er jeg.

Mit navn er Mathias og jeg er biavler. Til dagligt i den lille by Stevelt ved Haderslev fjord. Her bor jeg i et stråtækket hus, sammen med hustruen, vores 2 børn, hunden, katten og selvfølgelig alle mine bier. Jeg har været udsendt som soldat til Kosovo, levet i Norge og Canada hvor jeg kørte hundeslæde, for til sidst at tage en uddannelse som mejerist. Så til dagligt er jeg Ostemester på Høgelund Mejeri ved Vojens, hvor vi producere blåskimmelost til hele verden.

Min vej til biavl.

I min fritid bruger jeg tiden sammen med familien, på huset fra 1850, vores have, motorcykelture og ikke mindst mine honningbier. Jeg tror min interesse for honningbier startede på min morfars køkkenbord, hvor jeg tror der altid stod et glas honning på bordet. Så helt fra barn har jeg nydt et stykke brød med honning, samtidig med at jeg altid har haft en kærlighed for naturen. Så jeg tror det var kombinationen af de 2 ting der gjorde, at jeg i 2016 tog begynderkursus i biavl og i 2017 fik min første familien. En beslutning som jeg har været rigtig glad for, da det i hverdagens larm giver noget ro at arbejde med bier som biavler, men også har givet mig en interesse for alle de andre vilde bier i Danmark og ikke mindst deres kamp for overlevelse. Det er har også betydet at honningen for mig er blevet et biprodukt og det at inspirere og fascinere jer til en mere bivenlig hverdag er blevet mere vigtig og netop derfor har jeg startet Hansborg.

Motivationen.

For jeg tror på at jeg med Hansborg kan skabe bedre vilkår og natur for de vilde bier igennem honningbiens liv og produkter, selvfølgelig med respekt for naturen. De vilde bier er kommet mere under pres de seneste år, fordi mange af deres naturlige områder er gået tabt. Derfor er det vigtig vi alle sammen gør noget, fordi hvis de vilde bier først går tabt kan vi ikke få dem tilbage. Men det gælder selvfølgelig begge veje. Med de begrænset ressourcer der i naturen, må vi biavler kigge indad og erkende at vi ikke kan sætte bistader op alle steder. Der skal også være områder hvor naturen kan være natur og ikke forstyrres af os mennesker. Så sammen kan vi gøre en stor forskel for de vilde bier og jeg vil gerne være med til at inspirere jer til en mere bivenlig hverdag.

Så jeg håber i vil være med på rejsen med at sætte fokus på de vilde bier og ikke mindst aktivt gøre noget for at først og fremmeste stoppe tilbagegangen af vilde bier, men selvfølgelig på sigt få flere vilde bier. Jeg vil gøre mit til at inspirere jer til en mere bivenlig hverdag igennem inspiration og spændende produkter.

MVH
Honningformidler og bientusiastisk
Mathias Bech