Hjælpe de sultne bier i foråret

Foråret er årets vigtigste måneder for de sulte bier
Bi i en lilla blomst

Hvorfor foråret er vigtig.

Personligt synes jeg at foråret er den vigtigste måned for bierne og her vi som mennesker kan gøre en stor forskel. Bierne har været i dvale hele vinteren, hvor der ikke har været adgang til pollen og nektar, så derfor er de meget sulten når foråret kommer. Derudover er foråret også vigtig for bierne, da de her skal have fyldte depoterne op, så de kan komme igang med med producer en masse yngel, så familierne kan vokse sig så store i løbet af året. De skal nemlig være store så de kan nå at samle en masse nektar, både til familien men også så de har et forråd til næste vinter.

Hvad kan du gøre.

Så derfor er det vigtig vi hjælper bierne her i foråret. Hjælpen starter egentlig i efteråret, hvor det er vigtig er få plantet en masse forårsblomster, som f.eks. krokusser, påskeliljer og vintergækker. Dernæst er det vigtig at de får lov til at stå og man holder fingeren væk fra plæneklipperen. Specielt hvis man også har mælkebøtter i haven. Jeg ved godt at der er mange, inklusiv mig selv, der har et anstrengt forhold til mælkebøtten, men så længe de er gule giver de glæde til bierne og gør ingen skade i haven.

Pil.

Noget man kan gøre i det tidlige forår, så snart frosten er er gået af jorden i slutning af februar, marts og april, er at plante pilestiklinger. Pil er fantastiske til de vilde bier, da de indeholder masse af nektar og pollen og bedst af alt blomstre de i det tidlige forår. Samtidig er de nemme at plante, og hvis du kender en der har pil kan det måske også gøres gratis. Stiklingerne kan enten stikkes direkte ned i jorden eller en i en potte. Det er dog vigtig at knopperne vender opad og at de ikke udtørre i løbet af året. Du kan plante dem på rad og række, som et belgisk pilehegn, som en hyggelig pilehytte til børnene, eller i potte til terrassen.

Opsummering.

Så start året med at gøre noget godt for bierne i din have. Synes selv det er hyggeligt når det summer af live i haven og følg med deres gøremål i blomsterne. Det er måske en arbejdsskade, men synes ikke der er noget mere livsbekræftende at se de skønne bier flyve fra blomst til blomst. Samtidig er det skønt at se alle de flotte forårsblomster titte frem i græsplanen og give den vinterdeprimeret haven noget liv. Så der er altmulig grund til at være bivenlig. Håber i blev inspireret og vil være med til at gøre en forskel til bierne. På forhånd tak